מהי עקירה כירורגית ומה קורה בעת עקירת שן בינה?
כולנו מכירים את המצב בו יש לנו כאב פנימי בפה ומיד עם הכאב עולה גם החשש והתקווה שלא מדובר על מצב בו נצטרך לעבור עקירה או אפילו עקירת שן בינה. אנו מכירים את הטיפול גם אם באופן תיאורטי ואנו יודעים שלא מדובר על חווייה מרנינה כל כך.
אז נכון, עקירת שיניים היא הליך לא נעים בהכרח, אך, אין זה אומר שלא חשוב ללמוד ולהכיר את ההליך ולהתעלם מכך מתוך תקווה חמקנית שאם לא נדע לא נצטרך לעבור אותה.
מה קורה בעת עקירת שן בינה?
אם נסתכל מנקודת מבטו של המטופל, עקירה היא עקירה וההבדל הוא ברמת הכאב, אי הנוחות או הסיכון. למשל, במקרה של עקירת שן בינה כאבים באזור הטיפול יהיו רמים ועוצמתיים יותר כשיהיה מדובר על שן בינה כלואה לעומת שן בינה גלויה. מנקודת מבט רופא השיניים, עקירה רגילה שונה מתהליך העקירה הכירורגית מבחינת הנדרש ממנו, ההליך עצמו והאמצעים בהם הוא ישתמש לבצעה.
בהליך מתקיים חיתוך בחניכיים כדי לאפשר את הוצאת השן. לעתים במקרים מסויימים יש צורך להסיר חלק מרקמת העצם עצמה שעוטפת את השן. סיום התהליך הנו בתפירת החתך שנוצר.
באילו מקרים נבחר בעקירה כירורגית?
ישנם מספר מקרים בהם יבחר הרופא בעקירה ואם שן הבינה ממוקמת קרוב לעצם, עקירת שן תהיה מוגדרת כעקירה כירורגית. ישנם מקרים בהם השן כלואה וצריך לפצל אותה למספר חלקים ולחתוך את הרקמה כדי להגיע ולשלוף אותה באופן בטוח. בעצם, בכל פעם שהשן נמצאת במקום בעייתי ולא ניתן בפשטות לשלוף אותה זו תוגדר כעקירה כירורגית.
כאשר מתקיימת גם מחלת חניכיים בנוסף לצורך בעקירה, ההליך יותר מורכב וצריך לתמוך ולעזור בהחלמה של מערכת התמיכה כולה של השיניים אחרת יש סבירות גבוהה לזיהום ולפגיעה בעצם, בעצב או בשיניים נוספות הסמוכות לאזור עקירת שן בינה.
סיכונים אפשריים בהליך עקירת שן בינה
רופאי השיניים המבצעים עקירה כירורגית הם בעלי נסיון וותק רב, אך ישנם סיכונים שצריך לקחת בחשבון. כשמדובר על עקירה שן בינה בלסת העליונה, ישנה אפשרות לחדירה לסינוסים שלעתים ממוקמים ממש מעל שורש השיניים. אם מדובר על עקירה בלסת התחתונה יש אפשרות לפגיעה בתעלות העצב שבלסת שנמצאות בסמוך לשורשי השיניים התחתונות (באזור הטוחנות התחתונות). בנוסף, לעתים, היות שמדובר בהליך חודרני, ישנה נפיחות מקומית כתגובה של הרקמה להליך.
קחו בחשבון שזמן הריפוי סביר שיהיה ארוך יותר וחשוב מאוד להקפיד על טיפול הגייני למניעת התפתחות זיהום לא רצוי באזור הפתוח ובאזורים הסמוכים.
דבר אחרון, בטרם תחילת ההליך, וודאו שרופא השיניים בעל נסיון בעקירות מהסוג המדובר, שקיים צילום ברור ומדוייק של האזור ושאין שום דרך טיפול אחרת אפשרית מלבד עקירת שן הבינה.