עששת

גם אם רווחת, עששת אינה עובדת מוגמרת וניתן למנוע אותה ולהפחית את המשך הפגיעה במערכת הפה והשיניים.


העששת הנה מחלה מוכרת עבור כולנו ונמצאת במוקד הדרכות הגיינת הפה של רופאי שיניים ושינניות. מחד, היא בעלת אלמנט אסתטי שיכול מאוד להפריע ומנגד, מדובר על משתנה משפיע ביותר על היווצרותם של חורים. ללא טיפול מתאים, החור יגדל ויתרחב ויאפשר לחיידקים המצטברים סביב השן להכנס וליצור מחלות שיניים נוספות לא נעימות ואולי אף לפגוע בחניכיים עצמם.

הליך היווצרות העששת

בקטריה העונה לשם סטרפטוקוקוס מוטנס מחכה לה בשלווה ובנחת ונהנית מפירוק סוכרים הנמצאים בחלל הפה. תוצר הלוואי של תהליך זה הוא חומצה ומכיוון שהבקטריה נמצאת על השן, החומצה מעכלת לאיטה את השן וחודרת את מעטה ההגנה של השן, שכבת האמייל. ככל שמנקים את החומצה והצטברות הלכלוך והחיידקים כך נמנעת העששת. אך, לרוב לא כך הדבר. עששת הנה תהליך מתמשך וככל שלבקטריות יש יותר מזון בדמות סוכרים כך היא מתפשטת ומעמיקה. 


מה גורם לעששת?

להיווצרות העששת יש מספר גורמים. המרכזי שבהם הוא הגיינת פה נמוכה המובילה להצטברות חיידקים ושאריות אוכל. ביחד עם הגורם השני שהוא תזונה עשירה בסוכרים (משקאות מסוכרים, חטיפים וממתקים שונים), שהם האוכל המועדף על הבקטריה האחראית לעששת, הדרך לחור בשן היא מאוד מהירה. הסוכרים נשארים ונדבקים לשן ומהווים מקור מזון רציף ומתמשך לאורך היממה כולה.

מה נוכל לעשות בכדי למנוע ולהאט את היווצרות העששת?

ישנם שלושה היבטים שכיחים שמיועדים לטפל בנושא העששת ואף למנוע את היווצרותה.

היבט ראשון הנו שמירה גבוהה של הגיינת הפה על ידי צחצוח השיניים והלשון על בסיס יומי תוך הקפדה על המרווחים שבין השיניים ושטח הפנים של השן כולה. ניתן להעזר בשטיפות פה חוזרות כמו גם בחוטים דנטאליים באזורים מועדים.

היבט שני הוא איכות וסוג התזונה. ככל שהשיניים יהיו פחות חשופות לסוכרים באופן ישיר ולאורך זמן כך תהיה פחות חשיפה ישירה של הבקטריה לסוכרים ולהיווצרות החומצה. מהצד השני, ניתן לצרוך מזונות אשר מגנים ועוזרים לפירוק החומצה כמו מוצרי חלב או מוצרים מגבירי רוק שבו נמצאים חומרים מנטרלים חומציות.

ההיבט השלישי הוא מתן פלואוריד הנחשב על ידי רפואת השיניים כגורם העוזר לחיזוק השן והגנה מפני החורים אותם מייצרת החומצה. כיום הפלואוריד מוכנס למי השתייה בברזים ובבקבוקי מים, ניתן לקנות משחות שיניים וחוטים דנטאליים מועשרים בפלואוריד או לקחת תוספים באופן נפרד.

מעבר להיבטים הללו, אל תשכחו להגיע לרופא השיניים לבדיקות תקופתיות בכדי שיוכל לבחון את המצב לעומק. הטיפול שלו ייקבע על פי רמת והיקף העששת לאורך השיניים ומידת הנזק שנעשה.

דילוג לתוכן